theea
Voi continua descoperirea Bucurestiul cu Palatul Sutu, actualul Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti. Astazi l-am vizitat pentru a doua oara, de aceasta data in tihna (data trecuta se intampla co ocazia ocazia Noptii muzeelor sau ceva de genu' si era foarte aglomerat).

Cladirea mi se pare geniala, dar simt ca lipsesc multe din acest muzeu. E foarte interesant sa vezi cum s-a dezvoltat incet Bucurestiul, dar totul este extrem de sumar. Pe langa asta, efectele perioadei comuniste asupra Capitalei lipsesc cu desavarsire.

Cladirea a fost resedinta marelui postelnic C. Grigore Sutu si a fost ridicata la 1833, de arhitectii Johan Veit si Konrad Schwink. Construit in stil neogotic, cu patru turnulete poligonale, palatul se remarca prin spatialitatea unui interior, conferita de o cupola similara aceleia de pe conacul de la Golesti.

Parcul ce inconjura palatul se intindea pana spre fostul amplasament al bisericii Sf. Sava ce apartinea manastirii Sf. Sava, aflata pe amplasamentul actualei Universitatii. Palatul avea o frumoasa gradina, renumita pentru plantele si animalele exotice care existau. In gradina puteau fi vazuti pelicani, fazani, pauni si un frumos bazin ce amintea, pastrand proportiile, de fantanile Palatului Versailles.


Cladirea era renumita, in secolul trecut, pentru balurile si seratele organizate aici. Fastul de la Palatul Sutu era de altfel recunoscut, admirat si invidiat de intreaga protipendada bucuresteana.

La 23 ianuarie 1959, in preziua aniversarii unui veac de la Unirea Principatelor, a fost inaugurat Muzeul de Istorie al Municipiului Bucuresti.

Mi-au placut foarte mult placutele strazilor, dar mai ales cea cu "Tineti dreapta".

Foto: Theodora Stoica
Etichete: edit post
1 Response
  1. Blankpagey Says:

    Imi place foarte mult Palatul Sutu, pacat ca nu e foarte intretinut.

    Ti-am dat o leapsa la mine pe blog,daca ai chef.


Trimiteți un comentariu