M-am cam saturat sa tot aud de cat de nasol, de ingrozitor, de oribil e Bucurestiul. Dar fratilor, orasul e asa din cauza noastra, a voastra. Noi..oamenii din el..Se tot da vina: Bucurestenii sunt asa... care bucuresteni? Cum va dati voi seama ca ala care se impinge in autobuz sau arunca o hartie pe jos e bucurestean? La fel de bine poate sa fie din Cluj, Timisoara, Sibiu, Galati etc...
In fine, incercand sa ma calmez o sa incep sa scriu despre frumusetile orasului asta pe masura ce le descopar si eu. Nu o sa vorbesc despre oameni, ca e mult mai greu sa gasesc frumusetea lor ci despre cladiri. Cladirile alea care ne suporta zi de zi, cladirile alea de care ne rezemam cand fumam o tigara, cladirile alea pe care uitam sa le privim, cladirile care cad uitate de vreme si de oameni.
Plimbandu-ma astazi pe niste bloguri ajung pe cel al lui
Robert , datorita caruia am descoperit
Orasul lui Bucur . Un site cu Bucurestiul de altadata, Bucurestiul pe care as fi vrut sa-l cunosc. Tot hoinarind pe acest blog, am aflat ca actualul sediu al Teatrului Bulandra de pe langa Izvor era pe vremuri Palatul Liga Culturala.
Cladirea a fost construita intre anii 1926-1929, sub coordonarea inginerului Constantin Cihodaru, dupa planurile arhitectului Ion Trajanescu. Din punct de vedere arhitectural contine elemente de arhitectura neoromaneasca, la fel cu cele intalnite la Palatul Tinerimea Romana.
Cel din urma a fost construit in aceeasi perioada cu Palatul Liga Cultura ( mai exact intre 1924 si 1927, iar piatra de temelie a constructiei a fost pusa in 25 mai 1924) dupa planurile primei femei arhitect din lume, Virginia Haret-Andreeascu. Inaugurarea palatului a avut loc abia in anul 1935.
Am "vizitat" si eu Palatul Tinerimea Romana cu doua ocazii:
1. am fost la o serie de scurtmetraje. Acolo e si un cinematograf infiintat de Fugasin, cel care pusese bazele cinematografului E-Uranus din Rahova, singurul in aer liber din Bucuresti. Din pacate, nu ne-am putut bucura de el decat in 2007, pentru ca in 2008 investitorul a avut alte planuri.
2. am avut parte de un mic concert de nai, pian si contrabas, sustinut de Cornelia Tihon, Daniel Badoi si Stefan Gheorghe.
foto: Theodora Stoica